Kompozit malzemelerin özellikle cam elyaf takviyeli polyesterin (CTP), en üst katmanında yer alan ve yüzey görünüm kalitesini artırmanın yanında, CTP ürünün dış ortam performansını sağlayan malzemeye Jelkot denir. Jelkotlar genel de epoksi veya doymamış polyester reçine esaslıdır.
Jelkot kimyasal açıdan da modifiye edilmiş yüksek performans polyester reçinelerinden elde edilir. Cam elyaf takviyeli polyesterin (CTP) uygulanması sırasında kalıp yüzeyine sıvı formda: fırça, püskürtme veya havasız püskürtme yönetimi ile uygulanır. Sıvı formdan içerisine eklenen MEK-P (Metil Etil Keton-Peroksit) sayesinde kürlenerek katı forma ulaşır.
Teknelerde zamanla jelkotun kırılması, çatlaması ve kabarması gibi durumlar ile çarpışma, sürtme gibi durumlarda da jelkot da hasarlar meydana gelmektedir.
Jelkotta oluşan çatlak ve çiziklerin çoğu, zamanla ve teknenin dış yüzeyinin gerilmesi sonucu oluşur. Çatlamanın en çok görüldüğü alanlar kavisli güverte, kabin paneli, pencerelerin etrafı ve tekne bölmeleridir.
Oluşmuş çatlaklar onarılmazsa tüm panelin bütünlüğü bozulana kadar daha geniş ve derin şekilde ilerler.
Eğer kırıklar onarılmazsa tekne fiberglassının sızdırmazlığını etkileyeceğinden ozmoz oluşumuna yol açabilecektir.
Bu sebeple kırıklar ve çatlaklar en kısa sürede tamir edilmelidir. Bu işlem jelkot tamir kiti ile yapılabilmektedir.
Yapılacak ilk iş olarak, yüzeydeki tüm yağ ve kirleri gidermek için su ve sabun içeren bir sünger kullanarak hasarlı yüzey dikkatlice temizlenir.
Daha sonra bu yüzey temiz bir bezle kurutulur.
Ardından, çatlama veya çatlamadan etkilenen alanı kaplamak için metalik olmayan bir kaba jelkot tamir macunu dökülür.
Paket renk için bir tüp içerir; tekne kademeli hale gelinceye kadar malzeme kademeli olarak eklenir.
Renk tutturulduktan sonra onarım için gereken jelkotun üzerine katalizör eklenir.
Farklı jelkot reçineleri farklı katalizörler gerektirir, bu nedenle uygun formülü ve doğru oranı kullandığınızdan emin olunmalıdır. Tüm partinin aynı anda kurumasını sağlamak için iki parça iyice karıştırılır.
Bu noktada sertleştirici jele eklenir; kit içerisinde daha küçük bir tüpte bulunur. Doğru miktarda kullanım için talimatlar dikkatlice okunmalıdır.
Daha sonra kırmızımsı krom kaplama kaybolana kadar her şey karıştırılır.
Daha sonra jel özel bir aplikatör üzerine yerleştirilir ve tamir edilecek alana eşit şekilde yayılır.
Ardından, işlenmiş alanı pakette bulunan plastik film ile korunur. Onarımı tehlikeye atabilecek kıvrım veya hava kabarcığı oluşumunu önlemek için el ile düzeltilir. Bu işlem, katılaşırken jelin izole edilmesine hizmet eder, böylece film yapışkanlı kağıt ile sabitlenerek bloke edilir.
Sonra şeffaf filmi yavaşça çıkarmak için iki saat beklenir. Bu işlem sırasında, yapışkan bandın çok hızlı yırtılmasıyla teknenin zeminine zarar vermemesine dikkat edilir.
Daha sonra yüzey yumuşak bir sünger ile temizlenir.
Onarımı iyileştirmek için, yüzey ince taneli aşındırıcı bezle zımparalanır.
Sonra son kat vernik sürülür ve tamamen kuruması beklenerek jelkot tamiri işlemi tamamlanır.