Tekneler denize indirildikten sonra geçen sürede denizde yaşayan yosun, midye gibi canlılar teknenin suyun altında kalan kısımlarına ve cihazlarına tutunmaya başlamaktadır. Kekamoz adını verdiğimiz bu canlılar tekne giderken oluşturdukları sürtünmeden dolayı sürat, manevra kabiliyeti ve yakıt miktarı gibi faktörleri etkilemektedir. Uzun vadede de tekne ömrünü etkilemektedir.
İşte bunun gibi etkilere maruz kalmamak için teknenizin suyun altında kalan karina kısmını zehirli boya yaptırmalıyız. Zehirli yaptırmak bu canlıların yüzeye yapışmasını engelleyerek tekne için uzun ömür ve konfor sağlamaktadır.
Bu boyayı yaptırmanın zorunluluğu yoktur. Teknenin kullanıldığı yer, ne kadar kullanılacağı, kullanım amacı gibi özelliklere göre değişir. Sadece tatil sezonunda kullanılan daha sonra karaya alınan teknelere uygulanmasa da olur. Fakat denizde bulunan teknelere kesinlikle uygulanmalıdır.
Hempel, International, Seajet, Jotun gibi markalar vardır.
Fakat doğru boyayı seçmek çok önemlidir. Bu seçimde tekne tipi, kullanım amacı, hızı, seyir aktivitesi, bağlı olduğu bölge ve bağlı kalma süresi dikkate alınmalıdır. Ayrıca boya seçiminde teknenin bağlı bulunduğu yerin resmi zorunlulukları ve çevre düzenlemeleri de dikkate alınmalıdır.
Bu boyalar kendi kendine eriyen (Self-Polishing), Sert (Hard), Geleneksel/Yumuşak (Traditional/Soft) olmak üzere üç ayrı kategoriye ayrılır. Genellikle içinde kullanılan hammaddelere bağlı olarak sınıflandırılır.
Zehirli ve sualtı boyalarında dünyanın değişik bölgelerinde, değişik sağlık ve güvenlik kısıtlamaları vardır. Birçok üretici zehir kullanımının resmi kısıtlamalara tabi olduğu ülke ve bölgeler için zehir içermeyen özel dip boyaları geliştirmiştir. Bu boyalar, iyi formüle edilmiş ve kontrol edilen reçine erimesiyle, tekne üzerinde deniz canlılarının oluşumunu minimuma indiren ve zehir içermeyen boyalardır.
Uygulama yapılırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Önemli: 10 metre boyu olan bir teknenin her sezon vurulan boyayla ağırlığı yaklaşık 10 kg artmış olur. Bu boyanın her sene 5/1’inin eridiğini varsayarsak 10 sene sonra teknenin üzerinde 80 kg boya olur. Bu ağırlık da teknenin üzerinde bulunan çapa ve zincirin toplam ağırlığı kadardır. Bu sebeple eski boya zımparalanarak kazınmalı ve yeni boya sürülmelidir.
Tüm bu süreçlerin koordine edilmesi ve uygulaması için Zigzag Marine iletişim kanallarından teklif ve destek alabilirsiniz.