Zehirli Boya Uygulaması

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Zehirli Boya Nasıl Uygulanır ?

Zehirli Boya Uygulaması yapılırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Her türlü boya işinde, boya yapılacak yüzeyin boyaya hazır olması çok önemlidir. Boya yapılacak yüzeyin temiz olması gerekmektedir.
  • Sert/kendi kendine erimeyen türde bir zehirli boya da, sezon sonunda kontrol edildiğinde içinde aktif madde kalmamış bir bağlayıcı/ reçine tabakası bıraktığı görülür. Yani boya özelliğini ve koruyuculuğunu kaybetmiştir. Bu durumda yeni yapılacak zehirli boyadan en iyi  performansı almak için uygulamadan önce bu reçine tabakayı çıkarmak için sulu zımpara yapılmalıdır.
  • Teflon olarak uygulanmış zehirli boyanın üzerine yeni bir zehirli boya uygulanırken, yüzey yıkanmalı ve üzerine yeni zehirli boya uygulaması yapılmalıdır. Kesinlikle zımpara yapılmamalıdır.
  • Geleneksel/yumuşak zehirli boyalar üzerine kendi kendine eriyen veya sert bir zehirli boya uygulanacaksa, önce yüzeye sualtı astar boya (underwater primer)  atılmalı, bunun üzerine yeni zehirli boya uygulanmalıdır.
  • Tekne altına uygulanan eski zehirli boyaların markaları ve özellikleri bilinmiyorsa, zehirli astarı vurulması ve zehirli boyanın o astar üzerine sürülmesi gerekir. Astarsız uygulanan zehirli boya yüzeye tutunamaz ve erkenden atabilir.

Önemli: 10 metre boyu olan bir teknenin her sezon vurulan zehirli boyayla ağırlığı yaklaşık 10 kg artmış olur. Bu boyanın her sene 5/1’inin eridiğini varsayarsak 10 sene sonra teknenin üzerinde 80 kg zehirli boya olur. Bu ağırlık da teknenin üzerinde bulunan çapa ve zincirin toplam ağırlığı kadardır. Bu sebeple eski boya zımparalanarak kazınmalı ve yeni boya sürülmelidir.

Tekneye boya uygulaması yapılırken kullanılan boya kadar diğer malzemeler de önemlidir. Uygun alet ve malzeme kullanmak hem boyanın ömrünü hem de estetik olarak düzgün olmasını sağlayacaktır.

Uygulama yapılacağı zaman ki hava şartlarının da uygun olması nemliliğin boyanın kuruyabileceği düzeyde olması önemlidir.

Her boyanın sürülen katları arasında belirli bir bekleme ve kuruma süresi vardır. Bu bekleme sürelerine dikkat edilmelidir.

Boya yapıldığı zaman boya kurumadan yakınlarında zımpara, raspa gibi toz çıkaracak işler yapılmaması yapılmaması gerekmektedir.

Teknenin karaya alınması, boyaya hazırlanması ve diğer işlerle birlikte planlı ve bütüncül olarak yapılması çok önemlidir.

Tüm bu süreçlerin koordine edilmesi ve uygulaması için Zigzag Marine iletişim kanallarından teklif ve destek alabilirsiniz.

Zigzag Marine
Tekne Hizmetleri ve Teknolojileri
Tüm Türkiye'ye Hizmet
Takipte Kalın
Güncel duyurular ve sektörel bilgiler için bizi takip edin !
Zigzag Marine
Marin Hizmetleri ve Teknolojileri
Tüm Türkiye'ye Hizmet
Dolaşım Menüsü
Takipte Kalın
Güncel duyurular ve sektörel bilgiler için bizi takip edin !

Tüm Hakları Saklıdır.

Tüm Hakları Saklıdır.