Akü elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürerek depo edip ihtiyaç halinde kullanıma sunan bir cihazdır. Her bir kullanım alanı için farklı türde akü bulunur. Otomobiller için farklı, yenilenebilir enerji kaynakları için farklı ve denizcilik için farklı türde aküler kullanılır. Diğer akülerden farklı olarak denizcilikte, gemi ile yatlarda kullanılan aküler darbeye ve şiddetli sarsıntıya karşı daha dayanıklı olmak zorundadır. Bunun için tekneler için özel olarak üretilmiş aküler kullanılmalıdır.
Denizcilikte, tekne ile yatlarda kullanılan aküler derin döngülü jel veya AGM akülerdir. Tekneler diğer ortamlara göre daha sarsıntılıdır. Daha dalgalı ve ani hava değişimlerinin görüldüğü bir ortamda bulunur. Bu yüzden kullanılan akünün de bu ortama uyumlu olması gereklidir. Sürekli sarsıntıya bağlı olarak sulu akünün kullanılması sakıncalıdır. Sulu akü denizcilikte kullanıldığında aküde sıvı kaybı ortaya çıkar. Bu durumda akü bozulabilir. Bu sebeple derin döngülü aküler teknelerde kullanıma uygundur.
AGM ve Jel aküler tam bakımsızdır. Darbeye, sarsılmaya ve hava sıcaklığındaki değişimlere karşı dirençlidir. Aşırı soğuk veya aşırı sıcak havalardan akünün performansı olumsuz etkilenmez. Diğer akülere kıyasla daha uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Bu sebeple denizcilikte yoğun olarak AGM ve Jel akü kullanımı tercih edilir.
Teknelerde Start ve Servis aküsü olmak üzere iki farklı amaçla kullanılan akü bulunur.
1. Start Aküsü
Start aküsü kullanılarak deniz taşıtının motoru çalıştırılır. Kısa sürede marş motorunun çalışması için yüksek düzeyde akım verecek şekilde bir tasarıma sahiptir. Bu nedenle servis aküsünden farklı olarak daha yüksek düzeyde amper üreten bir aküdür. Motor çalışır vaziyetteyken akü alternatörden beslenir. Alternatör dışında tekne limanda bağlı durumda iken sahilden alınan elektrikle teknenin içinde bulunan Akü Şarj cihazından şarj edilmesi gerekmektedir. Start aküsü mutlaka darbe ile sarsıntılara karşı tedbirli olmak için tekne içerisinde sabitlenmelidir. Start aküsünün şarjı kesinlikle 12.2 voltun altına düşmemelidir. Aksi takdirde akü zarar görebilir.
2. Servis Aküsü
Tekne de bulunan cihaz ve sistemlerin çalışması için gerekli enerjinin sağlandığı aküye Servis Aküsü denir. Bu akünün voltajının 12V un altına düşürülmemesine dikkat edilmelidir. Servis Aküsü kapasitesi seçilirken teknede bulunan tüm cihaz ve sistemlerin çektikleri akımlar hesap ve analiz edilerek en uygun olan seçilmelidir. Eğer akü kapasitesi düşük kalırsa akü çok çabuk biter ve sürekli şarj etmek zorunda kalırsınız.
Akü Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Akülerin Bakımı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?